Intervju med Mattias Liljenbring

Det blåser positiva vindar på Realgården! Med ett snitt på 16 man på träningarna de första två veckorna känns det som vi har hittat tillbaka till Real-andan som vi saknat lite de senaste två säsongerna. En starkt bidragande faktor till detta är nye fys-tränaren Mattias Liljenbring som även hoppade in och lirade lite mittback på träningen i tisdags. Vi fick oss ett snack med Mattias efter torsdagens träning.

Du har ju en lång historia i klubben, berätta om dina år som spelare och hur det kommer sig att du är tillbaka som tränare nu?

Mina år som spelare i Real kommer jag ihåg som otroligt roliga, fantastisk glädje och gemenskap. Nu var det ju dock några år sedan jag var med i klubben som spelare, tror det kan ha varit -07 sist. Men den fantastiska gemenskapen viljan och engagemanget finns fortfarande kvar i klubben och det är väl en av anledningarna till att jag nu valt att göra comeback om man nu kan säga det. Och anledningen till att jag då valt att gå in som fystränare för Real i år är för att jag de sista 5 åren hållt på mycket med fysträning och vet att det är en otroligt viktig del i vårt nya spelsätt. Vi vill använda oss av ett nytt spelsätt i år som innebär att vi är tvungna att öka både vår fysiska status avsevärt men även närvaron på träningarna.

Vad har du gjort sen du lade skorna på hyllan?

Jag har sedan jag la skorna på hyllan 2013 Tränat och tävlat en hel del i Crossfit som är en form av funktionell fitness kan man kalla det, det kommer ursprungligen ifrån usa och är något som Navy Seals utövar sedan sent 80-tal tror jag. Mångsidig träning med både styrka snabbhet explosivitet och framförallt extremt mycket mjölksyreträning.

Du har varit med i två veckor nu, vad är din uppfattning om laget såhär långt?

Min uppfattning om laget såhär långt är att det finns tydliga tecken på att de flesta i laget har goda fotbollskunskaper men att vi är alldeles för spretiga i vår fysiska status. Och detta är något som vi kommer ha fokus på de kommande månaderna innan seriestart. Om alla är medvetna om att träningen vi gör nu är för individens egna skull och trappar upp sin egen lägstanivå några pinnhål så kommer vi att vara väl förberedda vid seriestart. Men som sagt, nu är det upp till varje spelare att se till att komma så väl förberedda som bara de kan när säsongen startar.

Är det någon skillnad om du jämför med laget när du var med och spelade?

Vet inte om det är så stor skillnad nu jämfört med då, samma tränare med samma spelide och flera av spelarna kvar sedan jag var där sist. Kanske kan vara så att vi nu vill spela mer fotboll, på min tid var det nog mer sparka och spring (tror jag) haha.

Vad var dina styrkor och svagheter som fotbollsspelare?

Mina egna styrkor som fotbollsspelare var nog att jag med åren tog mer mogna beslut och inte överarbeta allt. Läste spelet och var på rätt plats, vek inte en tum i närkamperna och hatade att förlora.

Förra säsongen gjorde ju Nando ett mytomspunnet inhopp, får vi se dig dra på dig matchstället nånting i år?

Jag har absolut för avsikt att försöka spela flertalet matcher under året. Känner mig bättre tränad nu en när jag var 20 år. sedan om man blir uttagen är ju en annan fråga.

Vi tackar Mattias för pratstunden och ser fram emot en fin fortsättning på 2018!