Krönika

Årets sista seriematch stundar, och det är Gråbo och Lekstorp som får finbesök från stora stan.

På lördag avslutas årets division 6A, då samtliga avslutande matcher går av stapeln 16:15. Men innan den här inför-rapporten så är det dags för en liten tillbakablick på hur det såg ut för nästan exakt ett år sedan.

2014-10-14

Vid den här tidpunkten förra året satt Coach och Nando inne på sitt kontor på Real-gården med pannan i djupa veck. Vi hade avslutat säsongen bedrövligt och hade en poäng upp till Partille och Jedinstvo på andra sidan nedflyttningsstrecket, hela tre poäng upp till Croatia som vi skulle ställas mot i sista omgången. Vi hade dessutom tre mål sämre målskillnad gentemot kroaterna, så en tvåmålsseger krävdes för att gå om dom. I säsongens näst sista match hade vi lyckats ta poäng mot trean Angered FC, men även Partille och Jedinstvo hade börjat plocka poäng på slutet så vi visste att vi inte kunde räkna med att dom skulle förlora. Dock kändes det osannolikt att båda skulle vinna sina matcher då dom båda hade relativt svårt motstånd på pappret. (Roma som låg tvåa då och Björndammen).

Men när vi i halvtidspausen fick liverapporter från dom andra matcherna såg det högst ovisst ut. Vi hade 1-1 mot Croatia, men även Partille och Jedinstvo hade oavgjort i sina matcher. I detta nu var vi alltså ute ur division 6.

Under andra halvlek fortsatte Coach ha intensiv telefonkontakt med sina scouter på dom andra matcherna och det blev bara mörkare och mörkare. Både Partille och Jedinstvo hade tidigt i andra halvlek tagit ledningen och division 6 såg ut att hamna längre och längre bort. Vår enda chans var att lyckas slå Croatia med två mål.

Men så plötsligt dök han upp, från ingenstans. Mannen, myten, legenden. Kungen från dom värmländska urskogarna. Daniel Berglund. Han kom från ingenstans och dunkade in 2-1 till Maskinen, och det var som att något hände med oss där och då. Vi började tro på oss själva och tro att vi faktiskt skulle kunna klara av det här.

Vi började kriga för varandra och fotboll var plötsligt kul igen! När Pascal ”Il Mosquito” Francesconi gör det förlösande 3-1 med dryga kvarten kvar så är det som att glädjen inom oss aldrig kan ta slut. Vi spelar av matchen utan några större problem och när domare Ihsan Ridha blåser av matchen så är det plötsligt Croatia, och inte vi, som befinner sig under nedflyttningsstrecket. Vi hade ordnat det! Helt på egen hand! Både Partille och Jedinstvo hade överraskande tagit tre poäng, vilket gjorde att besvikna kroater fick reda på att dom skulle spela i division 7 år 2015. Man skulle kunna tro att det var en VM-final som precis spelats. Glada spelare och supportrar till Real Maskin firade med vild glädje, medan utslagna kroater låg utslagna på planen och grät. Det var vackert. Det var sorgligt. Passion. Känslor. Det var fotboll när den är som bäst.