Motståndarkollen Div 6A 2018

Fyra nya lag tillkommer i år i Division 6A: Bjurslätts IF, Brämaregården, Surte och Syrianska/Arameiska. Säsongen 2018 kommer även vara övergångsperiod innan man ändrar antalet serier från fyra till tre sexor 2019. Mer om detta längst ner.

Bjurslätt och Brämaregården är hemmahörande på Hisingen och kommer närmast från andra sexor (Bjurslätt kom tredje sist i 6D 2017 och Brämaregården tredje sist i 6C 2017). Nu ska de alltså pröva lyckan i stenhårda division 6A. Brämaregården spelar sina hemmamatcher på Krokängsplan medan Bjurslätt spelar på Bravida Arena. Brämaregården var det lag som släppte in flest mål av alla i division 6 förra säsongen med sina 102 insläppta, ett mer än Ramberget som kom sist i 6B. Både Brämaregården och Bjurslätt hade med poängen de skrapade ihop 2017 åkt ur om de spelade i 6A (Bjurslätt 18 och Brämaregården 14, Croatia och Lekstorp som åkte ur 6A hade båda 19 poäng).

Benny Brunberg i Bjurslätt stod förra säsongen för 13 mål medan Morteza Mohammadi var Brämaregårdens främste målskytt med sina 10 mål.

Surte känner vi väl sedan tidigare. Laget åkte snöppligt ur 6A 2016 efter att man lämnat WO i sista omgången, vilket innebär uteslutning. En regel laget förmodligen inte hade koll på, man låg sjua inför sista omgången och var således inte i närheten av nedflyttningsplatserna. Snöppligt som sagt, men förhoppningsvis har laget lärt sig att ha lite bättre koll på regelverket i fortsättningen. Förra säsongen kom man fyra i division 7A med 37 inspelade poäng. 33-årige Rade Radovic var starkt bidragande till lagets framgångar med sina 36 mål förra säsongen. Den forne division 2-spelaren hade ett målsnitt på 2,4 mål/match och hans vänsterfot kan säkert skapa en del huvudbry även för försvararna i 6A denna säsong.

Rade Radovic

Sist men inte minst har vi ett annat lag vi känner ganska väl, Syrianska/Arameiska som de senaste åren huserat i 6B. 2013 var Gamlestadslaget i samma kvalgrupp som Maskinen i kvalet upp till sexan. Den gången drog Syrianska längsta strået i en match där Real redan var klara för uppflyttning medan Syrianska var piskade att vinna för att säkra platsen i sexan. 4-1 slutade det då efter bland annat ett mål av numera GaFF-spelaren Tobbe Bui. Reals mål gjordes av vikarierande anfallaren Andres Monar.

Säsongerna i 6B har varit tämligen lika Reals säsonger i 6A. Tre gånger har man hamnat sexa och bara en säsong har man varit indragna i bottenstriden (2016 när man klarade sig kvar en poäng före Ramberget). 2017 var man alltså tillbaka på sjätteplatsen och spelade bland annat oavgjort mot seriesegrarna FC Heden i sista omgången. Alexander Yildirim vann skytteligan i 6B 2017 med sina 34 mål och den före detta GAIS- och Lärje Angered-spelaren verkar vara den stora skillnaden mellan en mittenplacering och en bottenplacering för Syrianerna. De säsonger man hamnat sexa har Alexander bokstavligen spottat in mål (41 mål säsongen 2014 bland annat). 2015 gjorde han en kort sejour i Kortedala IF som då spelade i division 2. Det blev dock ingen succé för Yildirim i Kortedalaklubben från andra sidan motorvägen. Han noterades inte för ett enda mål och 2016 prövade han lyckan i nästa division 2-klubb Assyriska BK. Inte heller här blev det några mål och 2017 var han alltså tillbaka i Syrianska/Arameiska där målproduktionen verkar ha tagit fart igen.

Alexander Yildirim

6A kommer alltså med all säkerhet vara minst lika het som tidigare säsonger. Lägg därtill att ändringen av antalet sexor till 2019 gör att fyra lag från varje sexa kommer åka ur i år. Detta kommer med största sannolikhet göra att serien är hetare än någonsin och det gäller att vi kommer väl förberedda så vi inte sätter oss i en liknande sits som vi gjorde förra säsongen!